Je gaat het pas zien als je het doorhebt
19 november 2015 - 20:42, door , in 4Columns, Geen reacties

Is er een verschil tussen een keuze en een besluit? Dat lijkt voor sommige mensen misschien een triviale vraag, maar verklaart waarschijnlijk wel waarom juist die mensen het soms zo lastig vinden om te beslissen. Want of het nou om grote levensvragen gaat of juist om kleine dagelijkse kwesties: het is kiezen of besluiten.

Een keuze zie ik als een gevoelsmatige afweging van alternatieven; een besluit als een rationele conclusie uit een aantal overwegingen. Voor mij zijn het dus verschillende routes om tot een beslissing te komen. Daarbij komt de één vooral vanuit hart, buik of aanverwante delen van het lichaam en blijft de ander uitsluitend in het hoofd.

Neem nou bijvoorbeeld de keuze uit een menukaart in een restaurant. Daarover kon ik vroeger lang tobben; het ene gerecht is namelijk meestal niet beter dan het andere. Maar sinds ik me heb voorgenomen gewoon te kiezen waar ik op dat moment zin in heb, ben ik én een snellere beslisser én een tevredener klant.

Precies andersom werkt het bij aandelen. Succesvolle handelaren besluiten op basis van de juiste informatie en scherpe analyse, terwijl een puur gevoelsmatige keuze hier toch vaak leidt tot een zeperd.

Dat lijkt overzichtelijk: een kwestie van de vraag goed kwalificeren en je bent er.
Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet. De meeste beslissingen – en zeker die op carrièregebied – vragen namelijk een mix van beide strategieën. Maar gelukkig meestal niet precies tegelijk. Óf eerst een rationele uitsluiting van alternatieven die minder goed passen en dan een intuïtieve keuze voor wat je echt wilt. Óf andersom: uiteindelijk een zakelijke afweging van alleen die alternatieven die gevoelsmatig het dichtste bij liggen.

Afin, ook voor wie dit onderscheid nu doorheeft blijft er dus nog genoeg te puzzelen over. Maar door op het juiste moment de juiste strategie te hanteren zie je de oplossing sneller en helderder. En kom je er hiermee toch niet uit…dan mag je altijd even bellen!

Comments are closed here.