Iedereen lijdt aan leiderschap
5 juni 2019 - 16:40, door , in 4Columns, Comments off

Steeds vaker wordt mij gevraagd naar de rode draad in de thema’s van mijn klanten. Even voor de duidelijkheid: dat zijn meestal ervaren managers of zakelijke professionals met een carrièrevraag. En natuurlijk, ieder van hen is uniek en zoekt uiteindelijk iets anders.
Maar toch is er één onderwerp wat altijd weer opkomt: leiderschap.

Voor deze doelgroep is leiderschap dus blijkbaar een ding. Waarom eigenlijk?

Ten eerste omdat ze ondertussen in een fase van hun leven en loopbaan zijn waar hun omgeving er in toenemende mate van uitgaat dat ze niet meer overwegend volgende, maar juist leidende rollen vervullen. In welke vorm dan ook: van de traditionele hiërarchische eindverantwoordelijkheid, via projectleiderschap, ‘thought leaders’ en meester vaklui, naar commissarissen, adviseurs en coaches. Allemaal posities met hun eigen eisen en karakteristieken, maar die één ding gemeen hebben: er wordt verwacht dat jij aangeeft wat je belangrijk vindt en waar je naar toe wilt. Dus waar je vroeger soms ook lekker in de luwte naar je baas kon kijken, sta je nu steeds vol in de wind. In ieder geval, zo voelt het.

Ten tweede omdat je in de tweede helft van je carrière steeds meer concurrentie krijgt om de leuke posities. Dat vraagt om steeds meer focus en proactiviteit. Dus, kon je in het begin van je carrière nog afwachten tot er weer een volgende ‘opportunity’ op je pad kwam. Of dat nou binnen dezelfde organisatie was of van buiten. Nu zul je die vooral zelf moeten vormgeven en er achteraan moeten. Dat vraagt om een vorm van persoonlijk leiderschap die je niet eerder nodig had. Sterker nog, veel mensen – vooral als ze in grote organisaties opgroeiden – werden eerder beloond voor hun aanpassingsvermogen dan voor hun onafhankelijkheid.

Daarmee is leiderschap dus misschien wel ineens de belangrijkste voorwaarde voor succes geworden in dit deel van je carrière. Wat je ook doet! Zowel voor je effectiviteit naar buiten toe als voor je eigen welbevinden zul je het voortaan zelf moeten aangeven. You’re on your own! Daarbij misschien dan nog nog twee tips: 1. vraag jezelf steeds weer af wat jij ergens van vindt en wat je ermee wilt, en 2. leef dat vervolgens voor, met kalme, zelfbewuste energie. Want dat zijn, in ieder geval volgens hondenfluisteraar Cesar Millan (en die kan het weten), de belangrijkste ingrediënten voor de natuurlijke leider. Wie, wat of waaraan je ook leidt … of lijdt?

Comments are closed here.