Dat ENE wat je tegenhoudt …
28 september 2016 - 10:00, door , in 4Columns, Comments off

Ook jij hebt ten minste één ding wat je steeds weer tegenhoudt om juist dat te bereiken wat je het liefste wilt. Dat ENE is al heel oud en een logisch uitvloeisel van waar je juist zo goed in bent. Daarom weet je eigenlijk niet beter en heb je er mee leren leven…en werken.
Maar wat als je er áán zou werken?

Toen ik twee jaar geleden actief mensen begon te begeleiden in hun carrière, richtte ik mij vooral op het bepalen van hun koers. Immers, wanneer die mooi aansluit bij waar iemand echt goed in is en blij van wordt, is een volgende carrièrestap gemakkelijker te maken. En blijkt die ook vaak succesvoller.

Ondertussen besef ik echter dat er – hoe goed je ook kiest – ook altijd een tegenkracht aan het werk is. Iets wat juist voorkomt dat mensen hun ambities helemaal waarmaken. En dat heeft niets te maken met een gebrek aan bepaalde kennis of ervaring, een met oplopende leeftijd afnemende energie of het vasthouden aan onrealistische doelen. Nee, hier gaat het om ingesleten gedrag, dat vaak in de vroege jeugd ontwikkeld en vervolgens – vanwege doorlopend succes – systematisch bekrachtigd is, maar dat ondertussen niet altijd meer past.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je veruit de slimste bent van een groot gezin. Om toch in het familiesysteem te passen, maakte je je al snel mentaal kleiner. Dat werkte destijds goed richting je broers en zussen en ook nu nog maakt die bescheidenheid je een prettig mens en een dienstbaar leider. Maar steeds vaker zit het je ook in de weg, vooral als de druk oploopt. En nu je voor het eerst echt moet vechten voor een volgende positie, breekt het je op.

Troost je, zoiets hebben we allemaal. En al gaat het (gelukkig) bij iedereen om ander gedrag en zal het bij de een taaier zijn dan bij de ander, de ‘bottom line’ is dat er aan te werken valt. Door het onbewuste gedrag te analyseren, te begrijpen en te (voor)zien, en door alternatief gedrag te oefenen, hebben verschillende van mijn klanten de afgelopen maanden verbluffende resultaten bereikt. De persoon van het voorbeeld haalde uit de volgende 3 procedures ook 3 ‘job offers’, de een nog mooier dan de ander.

Dus mocht je benieuwd zijn naar wat dat ENE bij jou is? Laat je niet langer tegenhouden …

Comments are closed here.